vineri, 23 iunie 2017

       Nu , Iohannis nu a procedat constitutional


   Un val de laude venite din partea simpatizantilor , opozantilor , jurnalistilor , analistilor , expertilor ( doar Patriarhul nu si-a exprimat inca admiratia) l-a acoperit pe Presedinte, pentru comportamentul “impartial” si “constitutional” din timpul crizei guvernamentale.
   Nimic mai fals.
   Probabil, facand comparatia cu actiunile Presedintelui din timpul protestelor, care au incercat sa rastoarne 2 guverne legitime, modul cum a procedat acum -pare chiar impartial...
   Intre a incalca  jumatate din articolele din Constitutie si a incalca doar 1(cel privitor la atributiile Presedintelui) e adevarat ca este un progres.... daca genul asta de progres isi doreste poporul roman.
1.Mitul impartialitatii
   Iohannis a luat pozitie imediat , declarand ca nu doreste sa intervina intr-o criza politica din interiorul PSD .
   Construind acesta perceptie mincinoasa asupra realitatii, Iohannis s-a pozitionat clar de partea lui Grindeanu.
   Minciuna a fost preluata de mass-media si rostogolita ad-nauseam. Parte din mass-media era interesata ca prin prezentarea falsa chiar sa creeze o criza politica in PSD, parte din mass-media este prea incompetenta ca sa prezinte o imagine corecta a realitatii.
   Daca un timp suficient de indelungat toata mass-media repeta ca “zapada este neagra” ,nu putini oameni vor ajunge sa creada ca zapada e neagra.
   Care erau datele reale? -
-Toata conducerea PSD a votat pentru retragerea increderii lui Sorin Grindeanu.
-Toti ministrii si-au depus demisiile.
-41 de filiale au sustinut prin comunicate oficiale pozitia Conducerii PSD.
-Nu a existat nicio fractura ideologica privitoare la doctrina sau programul partidului.
   Atunci care criza politica ?! Nu a fost nicio clipa vreo criza politica , in nicio definitie a conceptului.
   Chiar si dupa o saptamana de atacuri si manipulari grosolane, doar 12 parlamentari din cei 221 parlametari ai PSD nu au votat motiunea de cenzura .
-
   Datele si faptele reale aratau ca era o criza guvernamentala .
  O criza guvernamentala care facea ca Guvernul Romaniei sa fie nereprezentativ si nefunctional.

2. Mitul constitutionalitatii

Art.80 (2) “Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

   Atributia constitutionala a Presedintelui era sa se asigure de buna functionare a autoritatilor publice – in acest caz Guvernul.
   In momentul in care ai un Prim Ministru caruia i-a fost retras sprijinul politic in unanimitate de catre conducerea Partidului majoritar , un Prim Ministru al carui cabinet este complet gol, fiindca toti ministrii si-au dat demisia in bloc – Presedintele era obligat de catre Constitutie sa medieze conflictul astfel incat Guvernul sa redevina reprezentativ, functional si cu sprijin in Parlament !
   Era evident ca si in cazul in care motiunea de cenzura nu era adoptata, Guvernul era tot nefunctional ,tot nereprezentativ si fara sprijin in Parlament.
   Deci , Presedintele trebuia sa il indemne pe Grindeanu sa ia act de incapacitatea Guvernului de a isi indeplini atributiile conferite de Constitutie si sa stopeze criza guvernamentala .
   Dar , nu , Iohannis a lasat sa se prelungeasca criza guvernamentala ,sperand ca aceasta se va transforma intr-o criza politica a PSD.
   Ghinion- PSD a ramas unitar si coalitia de guvernare a ramas unita.
-

P.S. E adevarat ca cei 2 membri exclusi sunt chiar 2 fosti Prim Ministri ,dar PSD are deja o cutuma in a-si exclude fostii Prim Ministri si Presedinti de partid . PSD isi pastreaza unitatea tocmai prin acest fenomen de canibalizare interna ,pe langa alte elemente politice si sociale.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu